Snabblån – hur funkar det?

Ibland sker det oväntade händelser som gör att man måste ta ett lån. Det kan vara en tandläkarräkning eller kanske behöver du köpa en ny cykel för att kunna cykelpendla till jobbet. Ofta kanske man bara behöver ett mindre belopp fram till nästa lön och vill inte låna pengar av vänner och familj.

Det är inte heller riktigt lönt att gå till banken för att be om mindre än 10 000. Ofta kräver de också en motivering vad du ska ha pengarna till. Ett snabblån kan sökas enkelt och bekvämt på nätet och ofta får du svar direkt. Det finns en stor mängd olika snabblån och det gäller att bana väg i djungeln så att man kan hitta fram till den lösningen som passar dig bäst.

Vad kan man tänka på gällande snabblånet?

Ett snabblån kännetecknas av att det ofta handlar om ett mindre belopp, de flesta lånar sällan mer än runt 10 000. Återbetalningstiden är kortare och därmed slipper du dras med långa ränteutlägg under en längre tid. Andra som tar lån på mycket större summor kan ha en nedbetalningsplan på mellan 5–15 år och betalar då stora utgifter i form av ränta.

Många kollar bara på löptiden och tänker att de vill ha en så låg avgift som möjligt per månad men faktum är att det finns pengar att tjäna på att förkorta löptiden. Därför är ett snabblån en bra lösning även om räntesatserna kan se höga ut. En del snabblån är faktiskt räntefria om du betalar tillbaka inom 30 dagar, så det är verkligen fördelaktigt.

Sådana här så kallade snabbkostnadskrediter är fördelaktigt när du vill ha ett enkelt lån men tänk också på att du ganska snabbt kan få en betalningsanmärkning om du inte betalar i tid. Det kan också påläggas höga förseningsavgifter och räntekostnader vid sen betalning. Därför gäller det att ha full koll på när sista betalningsdagen är och också inte dra på dig andra utgifter. Det kan vara frestande att kanske låna mer än rimligt men tänk på att det är ett lån – och lån ska betalas tillbaka!

Du bör därför redan ha en så pass bra ekonomi att det inte ska vara några problem att betala tillbaka lånet inom en rimlig tid. En kontokredit kan vara ett alternativ där du ges möjlighet att låna upp till ett visst belopp men faktiskt inte behöver göra det.

Så här finner du snabblånen

Ett snabblån kan vara svårt att hitta fram till. Det finns ett flertal jämförelsesidor på nätet som har samlat en översikt över bästa snabblån. Det kommer hela tiden nya sorters snabblån så du som kund kan välja och vraka bland olika alternativ.

De flesta erbjuder dock att du kan låna utan att en UC körs. Dock ska man tänka på att det gör en kreditkoll mot din inkomst, men kanske inte om du gjort många ansökningar tidigare.

De flesta ansökningsprocesser är smidiga och utbetalningarna görs mycket snabbt, ibland till och med på helgen.

När du är inne på dessa jämförelsesiter så då till att ha koll på olika parametrar som räntesats och löptid. Du kan också kolla vilka av dem som inte tar en UC på kunden. Det finns också möjligheten att läsa flera recensioner som andra kunder har lämnat för att se vilket snabblån som du kan ta.

Tänk på att det är skillnad på nominell ränta och effektiv ränta. Den effektiva räntan är ofta högre eftersom den inkluderar alla avgifter men den nominella är ofta den som visas i låneexemplen. Så det gäller att läsa det finstilta innan du tar det slutgiltiga valet.